82 річна Ольга
Будко з Гадяча до 3 кілограмів відокремлених від кісточок і пропущених через
м’ясорубку абрикосів додає 1,5
кілограмів цукру. Кип’ятить 15 хвилин. Потім додає 200 грам масла і варить ще
півгодини. В кінці приготування висипає
100 грамів какао, пачечку ванільного цукру, тримає на вогні ще протягом 10
хвилин і закатує в банки. Використовує як начинку для пирогів, млинців, або просто
намазує на батон. А ще в її родині дуже люблять
курагу. Для цього використовують зелені
абрикоси. Їх розкладають на половинки,
які тримають 5 хвилин в воді з лимонною кислотою. Вода повинна бути кислою.
Потім дають воді стекти і проварюють в цукровому сиропі з розрахунку на літр
води 1 кілограм цукру. Доводять до
кипіння, знімають з вогню і залишають в
сиропі на добу. Абрикоси витягують, підсушують спочатку при температурі духовки
50 градусів, потім при 60. Дверці духовки тримають відчиненими. Можна сушити і
в сушарці. Також родина готує варення з персиків, абрикосів і банану. По 1
кілограму персиків і абрикосів складає в миску і заливає сиропом з 2 кілограмів цукру і склянки
води. Залишає на ніч. Вранці доводить до кипіння і відставляє
на добу. Так робить тричі. Потім додає порізані кружальцями півкілограма бананів і лимонної
кислоти на кінчику ножа. Варить
варення 20 хвилин і закатує в банки.
|