Таке питання було
поставлено директору центрального ринку Гадяча Василю Сухоребрику. – Ми робимо все,
щоб виробнику було зручно торгувати в павільйоні, - каже Василь Григорович. Ринковий збір
32 гривні 50 копійок. Його не піднімали вже протягом 4 років. До цієї
суми включено 2 -50 ринкового збору, 1- 50 містового, 25 грн за розрубку м’яса ( з розрахунку 50 коп.
за кіло), 1 грн. за фартух і нарукавники, 50 коп. - за зважування, 2 грн –
прокат вагів. Постійні продавці заключають договір оренди з базаром. Але навіть якщо і
попередньо не запишеться виробник, ми обов’язково доставляємо столи, - запевняє
він. Таким чином всі забезпечені однаковими умовами торгівлі. Першої неділі одна людина записалася, а чогось не приїхала. - Це день такий, що виробників немає, а перед
святами вони є, - пояснює директор
ринку. Мабуть справа в тому, що у підприємців є своя клієнтура, їм легше
продавати. Та й м'ясо підприємець
розрубає більш професійно. А селянин може й назад додому везти непродані 20 –
30 кілограмів поросяти. О четвертій ранку
відкривається лабораторія ветеринарно – санітарної експертизи. М'ясо проходить експертизу. Потім надається
торгове місце. Стоять колоди. На них можна рубати м'ясо самому, а можна запросити
рубщика. До речі, рубщиком працює жінка. В павільйоні 30 торгівельних місць. Першої неділі були заповнені 17, другої – вільних місць не було.
Наступної неділі двоє виробників
торгували за спеціально доставленим столом поруч з входом до павільйону. На столі розкладені апетитні порції м’яса,
сала. Селяни приїхали з Лютеньки. – Не
хочу нічого казати, - відвертається жінка. Ціну трохи скидаємо, а все рівно
боїмось, що не все продамо. Різали свиню самі, привезли своєю машиною, платили
тільки за довідки. Першу довідку брали у сільського ветлікаря. Казав чоловік,
що десь 22 гривни коштує,- бідкається жінка. З квітня введені нові розцінки. За те, щоб
поставили клеймо на говядині потрібно
заплатити 28 гривен, на свинині – 35,
за огляд тварини потрібно додати
ще 5 гривен. - А з травня ввели «серги»
на тварин, - додає інша жінка. Це ідентифікаційний семицифровий код тварини на
пластиковій бирці, яку потрібно вставляти їй у вухо. Без нього не продати, ні
ветлікаря викликати. - Ні, ми ще не вішали бирок, - каже жінка. Не знаю,
скільки коштує, але ось завтра корову вести на щеплення, то й готуй 43 гривни.
А молоко за гривну здаємо, - обурюється жінка і відходить до покупця. Жінки
пропонують сало по 20 гривен за кіло, м'ясо від 60 до 30 гривен. Підприємці приймають
у селян говядині по 19 -20 гривен за
кіло живої ваги. Селяни кажуть, що до
них черга, щоб здати вирощене.
|